Yachtline SRX30 Öchsner


Alman mühendisliğiyle üretilen Yachtline SRX30 Öchsner’in içini dışını mercek altına aldık.

Bu yazı Navigan'nın Şubat 2021 sayısında yayınlanmıştır.

Son sözü en baştan söyleyelim. Bu teknenin en güzel yanı, otomobilinizin arkasına takıp tüm mavilikleri özgürce yaşamanıza fırsat vermesi; ister denizde ister gölde...

Yazı: Nail Baktır (Kayra Yelken)

Bu ayki deneme seyri teknemiz Alman Öchsner teknolojisi ile üretilen ve Türkiye’ye ilk defa gelen Yachtline SRX30 Öchsner. Setur Kalamış Marina’da bağlı bulunduğu yere ekip arkadaşlarımızla geldiğimizde tekne suda bizi bekliyordu. Suda diyorum çünkü bu boyda olmasına rağmen römork ile çekilebildiğini öğrenmiştik. Tekne 3 ton ağırlığında ve 220 beygir bir Volvo Penta motorla donatılmıştı.

Öncelikle teknenin iç mekanından sonra dış mekan ve performanstan bahsedelim.

İç mekan

  

İki kamaralı bu modelde kamaraların biri kapalı, biri açık olarak tasarlanmış. Tavan yüksekliği 190 santimetre. Sınıfındaki teknelere kıyasla gayet yüksek olduğu gözümüzden kaçmıyor. Kuzine, tekne içinde iskele tarafa konumlandırılmış. Opsiyonel olarak ikili elektrikli ocak (istenirse gazlı olabiliyor), buzdolabı ve lavabo ile kullanışlı bir mutfak olmuş. En çok dikkatimizi çeken şey, tezgah altlarına mavi LED ışık döşenmiş olması. Bu da mutfağa şık bir görünüm katmış, canlandırmış. Mutfaktan başa doğru geniş bir elektrikli tuvalet ve banyo bulunuyor, pencerelerin olması içeriyi epey aydınlık yapıyor. Burası lüks yatları aratmayacak şıklıkta düzenlenmiş.

  

Sancak tarafta oturma grubu ve önünde de hareketli bir masa bulunuyor. İsterseniz masa sökülerek geniş bir alan elde ediliyor. Aynı zamanda bu masa hem havuzluk hem de baş kamaraya da monte edilebiliyor. İsterseniz kahvaltınızı içerde yapabilirsiniz. Baş kamara yer kaybını önlemek için sürgülü bir kapı ile ayrılmış. Yatağın geniş boyutundan dolayı iki kişi rahatlıkla yatabiliyor. Gece yattığınızda yıldızlar size eşlik etsin diye heç, yatağın ortasına denk getirilmiş. Kamaranın her iki tarafında geniş ve yüksek dolaplar bulunuyor. Teknenin kullanılacak her köşesine dolaplar ve saklama alanları yerleştirilmiş. Kıç tarafta bulunan kamara perde ile ayrılmış yine iki kişinin rahatça yatabileceği bir kamara bulunuyor. Yüksek tavan ve geniş camlar sayesinde burada da aydınlık bir ortam oluşmuş. Oturma grubunu da düşünürsek teknede beş kişi rahatlıkla konaklayabilir.

Dış mekanlar

Dışarıya gelince üst tarafta havuzluğu tamamen kapatabilecek şekilde tasarlanmış bimini ve serpinti körüğü ile seyir yapabiliyorsunuz. Güneş paneli için bimininin üstü kullanılmış. Başüstünde minderlerle döşenmiş iki hatta üç kişinin aynı anda kullanabileceği bir güneşlenme alanı mevcut. Demirlediğiniz koylarda rahatça kullanabilirsiniz. Ayrıca havuzluktaki bir oturma grubunda dört kişinin rahatlıkla yemek yiyebileceği bir şekilde konumlandırılmış. Yine tercihinize bağlı olarak buraya da bir buzdolabı konabilir. İstenirse bu bölümü koltukları hareket ettirerek güneşleme alanına çevirmeniz mümkün. Özel tasarlanmış olan bu koltuklar hem oturma hem de yatma pozisyonuna getiriliyor.

  

Kokpit kısmı basit ve sade olarak düzenlenmiş. Burayı birkaç cümle sonra daha detaylı anlatmaya çalışacağım. Teknenin kıç tarafına geniş ve kullanışlı bir platform konmuş. Bu platformu ister denize girerken, ister dinginizi taşımak için, isterseniz de su sporları yaparken hazırlık yeri olarak kullanabilirsiniz. Özellikle buraya sabitlenmiş bir aparat, dinginizi sudan çok rahat olarak çekmenize imkan sağlıyor. Ayrıca bunu denize girip çıkarken merdiven kullanabiliyorsunuz.

Seyirde

Bütün bunları gördükten sonra teknenin denizdeki performansını test edebilmek için halatlarımızı mola ederek seyre çıktık. Kokpit bölümünde her şey o kadar iyi konumlandırılmış ki palamar yardımı almadan rahatlıkla açıldık. Baş pervane bu modelde standart olarak sunulmuş. Bir adet 220 beygirlik Volvo Penta ile donatılmış olan tekne daha çok kapalı denizlerde tercih edilen yüksek gövde ile sığ sularda kullanılabilecek 62 santimetrelik drafta sahip. Lodos yönlü bir rüzgârda hafif dalgalı havada test etmemize rağmen denge konusunda bizleri rahatsız etmedi. Rölantide 700 devirde 6 deniz mili, 2000 devirde 10 deniz mili ve normal seyir sürati olan 3200 devirde 22 deniz mili süratlere çıktık. Ayrıca tam gaz olan 3700 devirde 27 deniz mili sürati gördük. Eğer deniz daha da sakin olsaydı, 30 deniz mili süratleri görebileceğimize inanıyorum. Ayrıca su kayağı vb. sporları yaparken kullanılan gaz kolunda bulunan TOW tuşu ile arkada sabit bir dalga yapmasını sağlayan bir özellik bulunuyor. Bunların yanında yine opsiyon olarak sunulan    uzaktan kumanda ile hem ırgatı hem de baş pervaneyi ile kullanabiliyorsunuz.

Şimdi teknenin en güzel ve kullanışlı özelliğine gelelim. Özel olarak yapılmış bir treyler ile aracınızın arkasına takarak bu boydaki bir tekneyi istediğiniz suya karadan ulaşım sağlayarak götürebiliyorsunuz. Yani teknem bu denizler için küçük ben oralara gidemem veya çok yakıt harcarız gitmeyelim demiyorsunuz. Rahatlıkla istediğiniz yere istediğiniz denize ulaşma imkanı sunuluyor.

Sonuç olarak sınırlı bir deniz yaşamı yerine teknenizle birlikte gidip istediğiniz denizlerde hatta göllerde tatil yapmak ve yaşamak istiyorsanız, Yachtline SRX 30 Öchsner ideal bir tercih ve hem sizin hem de sevdikleriniz için yeni bir yaşam tarzına geçişte en uygun çözüm...

Teknik özellikler

Tam boy: 10,23 metre

En: 2,55 metre

Ağırlık: 3.400-3.500 kilogram (motor ve römorkla birlikte)

Yakıt kapasitesi: 330 litre

Su kapasitesi: 120 litre

www.bgsmarin.com