Teknedeki su sızıntılarına karşı önlemler


Tekne kaçaklarına karşı alınan önlemler, tekne hasarlarına karşı kurtarıcı oluyor.

Tekne içinde su ile savaşımız bitmez. Heç ve lumbozlar, izolasyonları eskidikçe sızıntı yapar, kauçuk contalar sertleşir, ısı farkından dolayı esneme yapar ya da paslanır. Siz siz olun, kaçakları gözden kaçırmayın, yoksa tekneniz rutubet kokabilir, daha kötüsü döşemeler zarar görebilir.    

YAZI: MURAT YAHYAOĞLU (KAYRA YELKEN)

Kış aylarının ve yağmurların arttığı şu günlerde teknelerimizde daha önce hiç sorun çıkarmayan heç ve lumbozlardan bazılarının su koyverdiğini görürsünüz. Umursamazsanız, önce sızdığı yerdeki mobilyayı bozmaya başlar (ki bence en büyük sorun budur zira ahşap kaplama artık zımpara cila ile düzelemeyecek hale gelirse o bölgeye yeniden kaplama yaptırmak zorunda kalırsınız). Diğer bir sıkıntı da teknenin içinde artan nemin menteşelerinizden elektrik bağlantılarına kadar envai çeşit sıkıntıya davet çıkarmasıdır. Bunun sonucunda sırayla tüm elektrikli cihazlarınız arızalanmaya başlar.

Bazı teknelere girer girmez nem ve çürüme kokusunu alırsınız. İşte bu artık nemin mobilyanın taa içlerine kadar nüfuz ettiğini gösterir. “Lumbozum kaçırıyor, bozulmuş” diye dışarıdan silikon sıkıldığına şahit oluyoruz ki bu çözüm sadece kısa vadede suyu engelleyebilir. Üstelik görsel bakımdan çirkin olur ve lumbozun artık açılamamasını da göz önünde bulundurmalısınız.

Lumboz farklı sebeplerden dolayı su kaçırabilir; kauçuk contası sertleşmiş olabilir, pleksi kısmının conta ile buluştuğu yüzey temiz olmayabilir. Sorun buysa çözümü çok basit, lumbozu açıp hem kauçuk fitil kısmını hem cam kısmını iyice temizleyin, daha sonra da fitili vazelinleyin. Vazelini fazla kaçırmayın, sadece ince bir olacak kadar yeterlidir.

Kollar ve mandallar

Lumbozların kolları ya da mandalları yeterince sıkı kapanmıyorsa önce hangi noktalarda kaçak olduğunu tespit etmeniz gerekir. Bunun için de yağmurlu bir havada teknenizde biraz zaman geçirin. Zira teknenizi yıkarken bu kaçakları tespit etmek daha zordur. Mevsimsel ısı farkları tüm materyallerin esnemelerinde değişiklikler yapacağından dün yıkarken kaçırmayan lumboz, altı saat yağan yağmurun ardından su kaçırmaya başlayabilir.

Modeline göre bazı lumbozlarda kollar vidalı olabilir, bu tip lumbozlarda gerek paslanma gerek tuzla sıkışma nedeniyle yeterli sıkmayı yapamıyor olabilirsiniz, üşenmeden vidalı kısmı açın, sert bir fırça (diş fırçası olabilir) ile iyice temizleyin ve vidayı yeniden sıkın.

   

Kenarlardan sıkışan lumbozlarda da mandalların sıkıştığı tırnaklar zamanla gevşemiş olabiliyor. Bu tırnakları milimetreden daha az miktarda sıkıştırabilmek için de onlara hafif çekiçle bir iki kere çok sert olmayan bir şekilde vurmanız yeterli olur.

Dışarı doğru açılan lumbozlarda da menteşelerdeki gevşeme, pleksinin fitillere yeterince basamamasına sebep olabiliyor. Bu durumda yapılacak şey de menteşe vidalarını sıkıştırmak olur.

Tüm bu denemeler çözüm olmuyorsa o zaman yapılacak tek şey, yeni bir fitil siparişi vermektir. Evet, lumbozunuzu tümünden değiştirmenize gerek yok. Üreticiler bu fitilleri haricen satıyor. Aynı şey heçlerde de söz konusu. Hep heçlerimizin çerçeveye basan fitillerinden kaçak yaptığını zanneder daha fazla sıkıştırmaya çalışırız ancak heçlerde genelde sorun, pleksinin kapak çerçevesine bastığı noktalarındaki ince fitil yapıda olur. Bunlar eğer küçük ise dışarıdan az miktar PU mastikle müdahale (çok düzgün bir maskeleme yapmazsanız estetik sorunlarınız olabilir) edilebilirsiniz ya da üreticinin heçinizin boyutuna göre sağladığı yeni bir fitil ile değiştirmelisiniz. Fitil fiyatı size pahalı gelebilir ama değiştirmezseniz vereceği hasar emin olun çok daha fazla olur. Heçlerdeki diğer bir sorun da aynı lumbozlardaki gibi çerçevesinin tekne üzerine bastığı yüzeyle arasındaki izolasyonda meydana gelir. Çözüm oldukça basittir; çerçeve sökülüp yuvasına yeniden PU mastikle sızdırmazlık sağlanarak monte edilmelidir.

Tüm bu önerilerimiz pleksi ile fitil arasından sızan sular için geçerli. Ayrıca çerçevenin yuvasına bastığı yerden sızma olabilir. Bu sinir bozucu durum için iki çözüm önerimiz var: Birincisi dışarıdan PU (poliüretan) mastikle çerçevenin yuva ile bağlantı yerinden işlem yapmak (mutlaka maskeleyin ve 24 saat su değmemesini sağlayın). Diğeri de lumbozu tamamen yuvadan söküp yeniden PU mastikle sızdırmazlık sağlayıp monte etmektir ki bunu eninde sonunda yapmak zorunda kalırsınız.

www.kayrayelken.com