Seyirde bulundurulması gereken asgari emniyet teçhizatı

Teknelerde zorunlu olarak bulundurmamız gereken ekipman listesi kulaktan dolma bilgilerle dost sohbetlerinde sürekli bir tartışma konusu olur.
Bu yazı Naviga'nın 2020 Haziran sayısında yayınlanmıştır.
Yazı ve Fotoğraflar: Murat Kahyaoğlu (Kayra Yelken)
İyi eğitim ve denizcilik kültürü almış her denizcinin denizcilik sorumluluk ve farkındalığı dahilinde zorunlu kılınan ekipmanı sadece zorunlu oldukları için değil gerekli oldukları için teknelerinde bulundurucaklarını biliyoruz. İyi denizciler hatta bu ekipmanla yetinmeyip daha fazlasını da bulundurmakta ve gerekliliklerini bilmektedir. Bazı ekipmanı hiç görmemiş ya da duymamış olabiliriz. Ancak bilip de yapmamak, edinmemek çok daha ağır bir sorumluluktur unutmayın. Tüm bu ekipman sizin ve seyir bölgenizdeki diğer insanların mal ve can güvenliğini korumak amaçlıdır.
Aşağıda vereceğimiz liste özel tekneler için resmî makamlarca yıllar önce belirlenmiş minimum zorunlu ekipman listesidir ve hali hazırda başka bir liste de mevcut değil. Bazılarınız bu listelere maddelerce yeni ekipman eklemek isteyebilir ancak her denizcinin kendi tedbirlerini alması kendi sorumluluğudur.
Seyirde bulundurulması gereken asgari emniyet teçhizatı
Bu liste profesyonel gemicilerce idare edilen, günübirlik tur tekneleri, mavi yolculuk guletleri ya da şehir içi, şehirlerarası ulaşım amaçlı tekneleri-gemileri kapsamamaktadır. Charter firması tekneleri de biraz muallakta kalmakla beraber kullanım şekilleri özel amaca girmesi nedeniyle cansalı, ilkyardım çantası ve diğer birkaç ekipman haricinde özel amaçlı tekne olarak değerlendirilmektedir.
Tabloda da göreceğiniz üzere ulusal karasularımız içerisinde bulundurulması zorunlu ekipmanın dışında uluslararası sularda zorunlu tutulan başka ekipman da var. Seyir bölgenize göre donatacağınız teknenizde uluslararası sulara çıkmasanız da bu ekipmanı bulundurmak sizin yararınıza olacaktır.
Tabloda 29. maddede belirtildiği gibi; teknelerde denize çöp atmak yasaktır içerikli bir yazı asılması gerekiyor. Yazının içeriği tabloda yer almadığı için onu da burada ayrıntılı olarak yazalım:
UYARI
Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesine ait uluslararası MARPOL anlaşması uyarınca Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz dahil olmak üzere bütün Akdeniz özel bölgedir.
Özel bölge içinde
A) Her türlü plastik ve sentetik madde, sentetik halat, sentetik balık ağı, plastik çöp torbası ve yanmış plastik maddelerin küllerinin,
B) Kağıt dahil her türlü çöp, paçavra, kumaş, metal, cam ve seramik eşya, şişe, çanak çömlek, fincan, tabak, çuval, kumaş, halı paspas, karton, kâğıt ve ambalaj malzemesinin denize atılması yasaktır.
Ayrıca;
C) Yemek artıklarının en yakın kıyıdan 12 deniz mili uzaklığa kadar olan alanda denize atılması yasaktır.
Özel bölge dışında kalan bütün denizlerde
A) Her türlü plastik madde, sentetik halat, sentetik balık ağı, plastik çöp torbası ve yanmış plastik maddelerin küllerinin,
B) En yakın kıyıdan 25 deniz miline kadar olan alanda her türlü çöp, paçavra, metal, cam ve seramik eşya, şişe, çanak çömlek, fincan tabak, çuval, kumaş, halı, paspas, karton, kâğıt ve ambalaj malzemesinin,
C) En yakın kıyıdan 12 deniz mili uzaklığa kadar olan alanda yemek artıklarının, denize atılması yasaktır. Aksine hareket edenler için 2872 sayılı “Çevre Kanunu” uyarınca idarî para cezasına, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu uyarınca hapis cezasına hükmolunur.
Kampana
Demir küresi
Koni
Tehlike İşareti (Bayrağı)
Braketli radar reflektörü
Radar reflektörü
Cam simidi
At nalı can simidi