Nitelikli dokunuş
“Eğitimle Üret, Denizle Buluş, Sanayi ile Büyü" diyerek hayata geçen proje, denizcilik sektöründeki nitelikli ara eleman sorununa çözüm sunuyor.
08.01.2025
Pendik Barbaros Hayrettin Paşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle birlikte 12 metrelik bir kano projesi yürütülerek atılan ilk adım, sektör ile okul arasında doğrudan bir köprü oluşturmayı hedefliyor.
Sektörde faaliyet gösteren profesyoneller olarak, iş birliği yapılan alt yüklenicilerden tersane sahiplerine kadar herkesin ortak endişesi olan bu eksiğin çok derin yaşandığını belirten projenin eğitimcilerinden Hacı Mehmet Hekim ve Özgür Emre Terzioğlu da ilk olarak meslek lisesinde okuyan öğrencilere deniz sevgisini ve üretmenin kıymetini aktarmayı hedeflediklerini belirtiyor.
Uygulamadan fazlası
Projede Ray Yacht Design kurucusu Cevahir Terzioğlu tarafından paylaşılan 12 metre boyunda, 18 kişilik ahşap kano tasarımı en başından itibaren öğrencilerin imalatıyla yapıldı. Uyguamalı eğitim verilen bu proje ile öğrencilere hem tasarımın inceliklerini öğretmek hem de üretimin her aşamasını deneyimlemeleri için ideal bir zemin sundu.
Öğrenciler, çizimden uygulamaya kadar tüm süreçlere dâhil olarak sektöre güçlü bir giriş yapma fırsatı buldular. Bu da meslek liselerinin üretim odaklı bir eğitim anlayışına geçişinde önemli bir örnek olarak bir ilham kaynağı olarak değerlendiriliyor.
Denizi tanıyan eğitim
Kano projesi ayrıca, öğrencilerin kendi yaptıkları bir tekne ile denize çıkarak yarışmalara katılmalarını ve denizle olan bağlarını bir adım ileri taşımayı da amaçlıyor. Aynı zamanda okulun döner sermayesine katkıda bulunacak sistemin sürdürülebilir olması amacıyla kuruluşlardan sipariş ile üretim de hedeflemekte. Proje böylece sektördeki nitelikli eleman ihtiyacına dikkat çekerek bu modelin diğer meslek liselerine de örnek olmasını hedefliyor.
Gençleri denizcilik kültürüyle tanıştırırken onları üretime dahil ederek atılan bu adımla öğrenciler de teknik beceriler kazanmakla kalmayarak denizde olma fırsatı da bulacak. Projenin tamamlanmasıyla sektörün deneyimli ustalarının yanına yerleştirilen öğrencilerin eğitim süreci ise özenle takip ediliyor. Hekim ve Terzioğlu da gelecek adımların vurgusuyla “Bu tip programların, ülkemize ve sanayimize katkı sağlayacak daha birçok başarılı projeye öncülük edeceğine inanıyoruz. İkinci adım olarak 4 metre yelkenli projelerimizle üretime bu dönem başladık” diyor ve ekliyor: “Hep birlikte daha nice projelere…”
Pendik Barbaros Hayrettin Paşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Yat İnşa Bölümü öğrencileriyle