Mutluluk balıkları
Bodrum Balıkçısı, eski trikotajcı olan Halil Arın’ın hobisini işe dönüştürmesiyle hayat bulan bir marka.
15 senedir Yalıkavak Marina’da sergilenen renkli balıklar, ressamın değimiyle ‘mutluluk balıkları’ artık yeni adresi D-Marin Turgutreis’te.
Bodrum Balıkçısı Yalıkavak adresindeyken Naviga, sayfalarına konuk olmuştu (Bknz. Eylül 2012, syf. 34). Ancak bu sevimli balıkları yeni adresinde, farklı farklı ürünlerin üzerinde görünce içeriye adımımızı atmadan duramadık. Bodrum Balıkçısı’nı yaratan Halil Arın, tekstil sektöründeki Çin krizinden sonra “Hanım gel, emekliliğin tadını çıkaralım” diyerek İstanbul’u ve yöneticilik günlerini geride bırakıp eşiyle birlikte Bodrum’a yerleşmiş. Eskiden beri hobisi olan resme devam edip bunu profesyonelliğe dönüştürmüş.
Ancak bir süre sonra müşterilerine sadece resmin yetmediğini fark etmiş. Bunun üzerine lamba, seramik, taş, ahşap gibi değişik materyallerin üzerine renkli balıklarını uygulamaya başlamış. Hatta Arın’ın en yeni tuvali ayakkabı olmuş. Bu alanda çalışan kardeşinin girişimiyle yaratılan ayakkabı modellerinin herbirinden sadece 10 adet var. Zaten Bodrum Balıkçısı bir aile atölyesi desek yalan olmaz. Seramiklerde ve takılarda Halil Bey’in eşinin, fotoğraflarda profesyonel fotoğrafçı oğlunun imzası var.
Halil Arın, aldığı geri dönüşleri şöyle anlatıyor: “15 sene içinde çok sevildik. İnsanlar ilk dükkanı açtığımda ‘Allah senden razı olsun. Birbirimize aynı kupayı, aynı vazoyu hediye etmekten bıkmıştık’ dediler. Yazlık yerlerde hediyelik eşyacıları dolaşın, çoğu fabrikasyon olan hep aynı ürünler vardır. I love Bodrum, Marmaris, Side, Antalya... Bizim yaptıklarımız bu bakımdan ayrılıyor. Nereye giderseniz gidin benim resimlerinden birini gördüğünüzde ‘Bu Halil Abi’nin balıkları’ dersiniz. Artık benim imzam gibi oldu.”
Bodrum Balıkçısı’nda hakim renk mavi. Dalmış, yüzmüş, kürek çekmiş, yelken yapmış, bir süre Ayvansaray yapımı 8 metre bir teknesi olmuş, kısacası ömrü denizle iç içe geçmiş bir ressamın elinden çıkınca böyle olması şaşırtıcı değil. Arın’ın İstanbul’da açtığı sergilerinin isimleri de Mavi Dünya, Mavi Rüya, Mavi Düş, Mavilim... Renkli balıklar da var tabii, hatta isterseniz size özel renklerde size özel ürünler üretebiliyor: “Elan 54 feet teknesi olan Belçikalı bir müşterim benden teknesine asmak için belli ölçülerde resim istedi, gittik, ölçüsünü aldık. Kabini bordo, nefti, bej tonlarında döşemişlerdi. Utana sıkıla ‘Balıklar bu renklerde olabilir mi?’ diye sordu, yaptık.
Bir sefer Çöketme’ye teknemizi bağladık. Yanımızda da Hollandalı bir ailenin teknesi var. Adamı tanıyorum ama nereden tanıdığımı hatırlayamadım. Biraz sonra teknesinin güvertesindeki masayı açıp lambasını çıkardı, benim balıklar! Yıllar önce bana teknenin lambasını getirip üzerine balık çizmemi istemişti. Birinin teknesinde, bir restoranın duvarında kendi yaptıklarınızı görmek inanılmaz tatmin edici bir duygu” diye anlatıyor ressam.
Marinada çalışıp teknelerle iç içe olduğu için tekrar tekne almayı düşünüp düşünmediğini sorunca Arın, bağlama fiyatlarından yakınıyor: “Keşke Türkiye’de de sadece lüks marinalar olmasa, daha ekonomik bağlama seçenekleri olsa. Sırf bağlama fiyatlarından dolayı tekne alamayan 30-40 kişi tanıyorum Stockholm’e gittiğimde çok hoşuma giden bir sistem görmüştüm. Her yerde 40-50 teknelik küçük bağlama yerleri vardı. Bunlar lüks yerler değildi. Güvenliğinden de tekne sahipleri sorumluydu. Her gece biri nöbetçi olup teknelere göz kulak oluyordu. Dolayısıyla çok makul fiyatlarla bu işi çözüyorlardı” diye ortak bir isteği dile getiriyor.
Bodrum Balıkçısı sadece Turgutreis’te değil, sahil bölgelerinde birçok mağazaya ürün veriyor. Selimiye’de ya da Kaş’ta dükkanları dolaşmaya çıktığınızda bu renkli balıklarla karşılaşırsanız bilin ki Halil Arın’ın mutluluk balıklarıdır. Ama rastlamadım diye üzülmeyin, instagram hesabından ürünleri inceleyip sipariş verirseniz, kargoyla adresinize yollanıyor.