Misafir karikatürist olursa…

Haslet Soyöz'ün ardından...
28.05.2025
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyesi, sürekli Basın Kartı sahibi usta karikatürist ve ressam Haslet Soyöz'ün vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Naviga sayfalarında eserleri ve keyifli sohbetleriyle ağırladığımız sanatçının Ege’de miço olmak adlı eserini sizlerle paylaşıyoruz…
Bu yazı, Naviga’nın Ekim 2013 sayısında, Meriç Köyatası’nın Güverteden Bakınca adlı köşesinde yer almıştır.
Bu yaz tekneme konuk olan ressam ve karikatürist dostum Haslet Soyöz, gezi anılarını “Ege’de miço olmak” başlığı ile çizgilere döktü. Ben de Bu keyifli vesileyle misafir ağırlayacaklara önerilerimi aktarmak istedim.
YAZI: MERİÇ KÖYATASI

Teknede misafir ağırlayacaklara öneriler
Teknede misafir ağırlamak kolay iş değildir. Kara hayatında çok yakın dostlarınız olan kişilerle, küçük bir yelkenli teknede bazen hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Misafirleriniz tekneye gelmeden önce, onlara tekne hayatı konusunda bilgi vermelisiniz. Bu yaz sevgili dostum ressam ve karikatürist Haslet Soyöz ve eşi Ayla Dündar teknemize misafir oldu. Çok uyumlu ve keyifli geçen bir haftalık seyahat sonunda, sevgili Haslet gezi anılarını “Ege’de Miço Olmak” başlığı ile çizdi. İnsanın misafiri karikatürist ve ressam olunca, yazıya fotoğraf bulma derdi de kalmıyor. Bizim gezi izlenimlerini Haslet’in karikatürlerinden bir çırpıda tebessüm ederek öğrenebilirsiniz. Bu eğlenceli çizimleri fırsat bilip teknede misafir ağırlayacaklara bazı küçük hatırlatmalarda bulunayım...



Önce misafirlere yanlarında neler getireceklerini anlatın. Mevsimine göre değişecektir ama yumuşak katlanabilir valiz, lastik ayakkabı, kullanıyorsa ilaçlarını mutlaka hatırlatın. Misafiriniz, bir denizci, tekne sahibiyse işiniz kolay. Ona teknenin tuvaletinin çalışma esasını anlatırsınız, makinenin nereden stop edildiğini, telsizin sigorta düğmesini gösterirsiniz işiniz biter.




Ancak misafirleriniz denizci değilse, onlara basit şekilde tekneyi tanıtın ve teknede özellikle seyir halinde uyulması gereken kuralları anlatın. Misafirlerinize de görev verin. Misafire verilecek mini brifingde özellikle şu konulara dikkat edin:



* Özellikle seyir esnasında güvertede yalınayak dolaşmak sakıncalıdır. Mutlaka ayakkabılar giyilecek.
* Denizcilikte pratik eğitimin ilk dersi olan şu altın cümleyi söyleyin: “Rüzgârüstüne tükürme. Sigara içiyorsan sigaranı rüzgâr üstüne değil, rüzgâraltına doğru tut.” Mümkünse seyirde sigara içirtmeyin.
* Tuvaletlere kağıt dahil hiçbir şey atılmaması gerektiğini, tuvaletlerin çalışma esasını ve pis su tanklarını anlatın.
* Teknedeki muslukların şehir şebekesine bağlı olmadığını, tanklardaki kısıtlı suyu kullanacağınızı, her denizden çıktıktan sonra tatlı suyla duş alınmayacağını söyleyin. Arada bir lokantanın iskelesine bağlanacağınızı, orada uzun uzun duş yapabileceklerini anlatın.


* Yazın sıcak aylarında buzdolapları, verimli çalışabilmek için yüksek amperde enerji harcarlar. Buzdolabı kapağı sık sık ve uzun süreli açık kalırsa enerji harcaması daha da artar. Tekne demirdeyken bu enerjinin aküden harcandığını, teknedeki elektriğin TEK’den gelmediğini anlatın.
* Tekneyi tanıtma kurslarından sonra sıra, seyirde yapılacakları anlatmaya geldi. İlk olarak misafirlerinize telsizin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını gösterin. Ve uygulama yaptırın. Bu çok önemli bir güvenlik kuralıdır. Şimdi artık her teknede var. Misafirinize GPS ya da harita üzerinde nerede olduğunuzu da gösterin ve GPS’ten koordinat okumasını öğretin. Telsiz kullanmasını bilen ama nerede olduğunu anlatamayan bir kişiye kimse yardım edemez…
* Misafire görev verin. Onların size en fazla yardım edebileceği işlerin başında, baş ve kıç koltuk halatlarının alınıp verilmesi, usturmaçaların toplanması ve sarkıtılması gelir. Bunun için koltuk halatlarının nereden alınıp nereden verildiğini gösterin. Volta etmeyi ve halat roda etmeyi öğretin. Misafirlerinize halatlarla uğraşırken eldiven giymesini söyleyin.

* Halat alıp verirken ya da demir atıp toplarken ayaklarının ve halatın durumunu kontrol etmelerini sıkı sıkı tembih edin. Kendilerini halata sarıp büyük kazalara neden olmasınlar. Halatla uğraşan misafirlerinize üzerinde güç olan bir halatla kimsenin baş edemeyeceğini, inat etmemeleri gerektiğini, böyle durumlarda bir halatın keskin bıçaktan farksız olduğunu, gerekirse bırakıp yeniden deneyebileceklerini söyleyin.
* Motorun boşa alınması ve stop ettirilmesini gösterin. Denize adam düşmesi durumunda, ilk görenin ne olursa olsun başka hiçbir iş yapmadan gözüyle düşeni takip etmesi ve yüksek sesle “denize adam düştü” diye haber vermesi gerektiğini anlatın. Bu durumda yapılacakları anlatın. Denize siz de düşebilirsiniz…
* Yangın söndürücüler ve işaret fişeklerinin yerleri ile kullanımını, ilkyardım çantasının yerini gösterin.
* Özellikle yelken seyrinde, yelken ıskotalarına ve bumbaya dikkat edilmesi gerektiğini söyleyin.
* Yelkenle seyir halinde, misafiriniz iyi bir havada güvertenin ön tarafına gitmek isteyebilir. Havanın durumuna göre izin verin ama vermeseniz daha iyi olur. Sizin izniniz olmadan, seyir halinde kimsenin havuzluktan çıkıp güvertede dolaşmaması gerektiğini anlatın. Misafirlerinize dümen tutmayı öğretin. Büyük zevk alacaklardır.