Fuarda şişme bot seçerken nelere dikkat etmeli?
Küçük, hesaplı, hızlı servis botunuzun nasıl olmasını istersiniz? Şişme bot seçimi, bakımı, aksesuarları ile ilgili tavsiyelerimizi okumadan kesin karar vermeyin.
Servis botu seçerken tıpkı teknede olduğu gibi öncelikle ihtiyaçlar ve bütçe belirlenmeli. Örneğin; kaç kişi taşınacak, ne kadar mesafe gidilecek, tekne yanaştırma ve su sporlarında (su kayağı vb) kullanılacak mı gibi... Servis botunun boyu, tamamen mevcut olan tekne ile orantılıdır. Tekne üzerinde nereye konacağı, mevcut yerin uygunluğu ve pasarella ağırlık kapasitesi tercihe etki eden faktörler olmalı. Teknenin garajında duracaksa garajın ölçüleri göz önünde bulundurulmalı. Dinlencede duracak ise motorun dinlence kısmından taşmaması gerekiyor. Botun tekneye vinçle mi, elle mi alınacağı yoksa teknenin arkasından mı çekileceği de göz ardı edilmemeli.
Servis botları, fiber, alüminyum ya da kompozit malzemeden üretilir, içerisinde konsol, koltuk gibi aksesuarlar olabilir. Küçük tekneler için yumuşak tabanlı katlanabilir botlar daha uygun. Sert tabanlı botlar konforlu ve daha güvenli seyir imkanı verir, daha güçlü motorlar ile kullanılabilir. Katlanır tabanlı botlarsa daha az yer kaplama ve düşük maliyet avantajı sunar. Ancak RIB’ler kadar dayanıklı değildir ve dalgalı havalardaki seyir performansları zayıftır. Botun hangi amaçla kullanılacağı seçimde kilit rol oynar. Sadece fiber tabanlı botlar bile düz fiber tabanlı, fiber tabanlı konsollu, jokey konsollu, portatif oturma gruplu gibi farklı modellere sahip.
Ayrıca bot ile beraber kullanılacak motor beygir gücü de göz önüne alınmalı. Motorun içten veya dıştan takmalı olması, yakıt tasarrufu ve emisyon değerleri de dikkat edilmesi gereken diğer noktalardır. Güvenli seyir ve botun denge dağılımı da önemli. Bot, su sporları için kullanılacaksa, yeterli gücü olması, kişiselleştirilebilir olması da tercih sebeplerindendir.
Bakım
Teknelerimizi nasıl seyir sonrası tatlı su ile yıkıyorsak botlarımız da aynı ilgiyi hak ediyor. Ayrıca botlar kullanılmadığı dönemlerde kapela veya tente ile kaplanırsa şişme tüplerin ve bot kumaşının ömrü uzar.
Botun bakımı yetkili serviste ve zamanında yapılmalı. Kullanıcı tarafından yapılacak bakım ve kontroller için yetkili servisten ön bilgi ve öneri alınmalı. Yapılan bakımların kayıtlarının tutulması gerekir.
Sezon bittikten sonra bot eğer suda ya da teknede bırakılmayacaksa, tatlı su ile yıkayıp kurutulduktan sonra tüplerin havası boşaltılmalı. (Tamamen boşaltılıp boşaltılmaması gerektiğini üretici firmaya danışın.) Şişme tabanlı bir botsa havası alındıktan sonra kat yerlerine pudra sürerek kumaşın birbirine yapışması önlenmeli. Ayrıca sezonda şişme bot temizleyici ve koruyucu spreyler kullanarak botun uzun yıllar size hizmet etmesini sağlayabilirsiniz.
Botunuzu şişirirken kesinlikle uygun ölçüdeki şişirme basıncını kullanın ve bütün supaplara eşit miktarda hava basarak çalışma basıncına erişin.
Servis botları hava tüpü malzemesi ve taban yapılarına göre çeşitlendirilmiştir. Hava tüpü malzemesinin cinsi, yapısı ve bakımlarının yapılması botun ömrünü uzatır. Şişme bot bakımlarını yapmak çevresel faktörler tarafından oluşabilecek zararları önlemek amacıyla önemlidir. Örneğin, PVC kumaşlı hava tüplerine sahip şişme botlar UV ışınlarından fazlasıyla etkilenerek zamanla güneş lekeleri olarak adlandırılan renk değişimleri ve tüün ek yerinde açılmalara sebebiyet verir.
Botun üzerinde herhangi bir hasar varsa tamir edin. Rutubetsiz bir ortamda saklayın. Tavsiye edilenden daha güçlü bir motor kullanmayın. Botunuzu şişik halde taşımanız gerekirse taş, kırık cam ve her türlü sert yüzeyde çekmeyin, kaldırarak taşıyın.
Sert tabana sahip botların (fiberglas, alüminyum) denizde oluşan zararlara karşı tabanın temizlenmeli, korumaya yönelik işlemler (zehirli boya) yapılmalı.
Ayrıca botların üzerinde bulunan dıştan veya içten takma motorların servis bakımları ihmal edilmemeli, bakımları yetkili servisler dışındaki kişilere yaptırmaktan kaçınılmalı.
Aksesuarlar
Şişme botta uygun boy ve miktarda halat, mapa ve karabina, can yeleği, halat yakalama sopası mutlaka bulunmalı. Kürek, şişirme pompası, tamir kiti bütün şişme botlarda standart olarak gelen aksesuarlardır. Bunun yanında seyir fenerleri ve açık alanda muhafaza edilecek ise botu korumak için branda olması gerekir. İsteğe göre bot taşıma tekerlekleri, balık için kamış tutucular, tente bağlantıları, bot merdiveni gibi aksesuarlar eklenebilir. Kullanım alanı sınırlı olduğu için bota ihtiyaç olmayan ekipmanı monte etmemek gerekir. Yer sabitleme bağlantıları ya da bot üzeri sabitleme kayışları arasından biri, botun muhafaza edildiği alana (garaj, platform, flybridge) göre de kaldırma kayışı da en çok tercih edilen aksesuarlardan.