En derinde gözlemlenen balık rekoru!


Japonya'da 8.336 metre derinde yüzen salyangoz balık türünün görüntüleri otonom bir kamerayla alındı ve bu zamana kadar en derinde yaşayan salyangoza dair rekor kırıldı.

Bilim insanları 8 kilometre derinlikte (27.000 feet) yüzen bir salyangoz balık türünü filme alarak, insanlar tarafından belgelenen en derindeki balık için yeni bir rekor kırdı. Pseudoliparis cinsine ait salyangoz türü, Japonya'nın güneydoğusundaki Izu-Ogasawara çukurunda 8.336 metre derinlikte yüzerken otonom bir kamera tarafından kayda geçti. Daha önce en derinde kaydedilen balık ise Mariana Çukuru'nda Japonya ile Papua Yeni Gine arasında, 8.178 metre (26.831 feet) derinlikte objektife yakalanan Mariana salyangozuydu.

Mariana salyangozu

Nasıl yaşıyorlar?
Dev amfipod kabuklular ve Mariana salyangozu gibi canlılar, hücresel zarlarının ve proteinlerinin aşırı yüksek basınç altında ezilmesini engelleyen piezolitler (adı Yunanca basınç anlamına gelen "piezin" kelimesinden gelir) adı verilen organik moleküllere sahip. Bu moleküller, proteinlerin organizmanın hücrelerinde kapladığı alanı artırarak çevredeki su kolonunun ağırlığına karşı koyar. Araştırmalar okyanus canlılarında piezolit molekülü trimetilamin N-oksit (TMAO) miktarının yaşam alanlarının derinliğine bağlı olarak arttığını gösteriyor. Leeds Üniversitesi'nden araştırmacılar, 2022'de yaptıkları bir çalışmada, TMAO'nun su molekülleriyle güçlü hidrojen bağı oluşturarak ‘su ağı içinde bir bağlantı noktası’ gibi davrandığı sonucuna vardı. Bu da organizmanın altında olduğu aşırı basınca direnmesini sağlıyor. Okyanus yüzeyine daha yakın yaşayan balıkların, batmadan veya yukarı doğru yüzmeden havada kalmalarını sağlayan gazla dolu bir organ olan yüzme kesesi bulunuyor. Salyangoz gibi derindeki deniz balıklarının yüzme keseleri bulunmuyor, çünkü gazla dolu boşluk ile dışarıdan içeri itilen su arasındaki basınç farkı onları yırtabiliyor.

Kaynak: BBC