Dromeas Yachts D28CC Offshore
Dromeas Yachts’ın yeni modeli D28CC Offshore, agresif tasarımı ve işlevsel iç yerleşimiyle denizcileri kendisine aşık edecek yerli üretim bir hız makinesi.
D28CC Offshore, sadece sürat meraklılarını değil, donanımıyla balık tutkunlarını ve keyif düşkünlerini de etkileyecek özelliklere sahip.
İzmir’in genç ve deneyimli tekne üreticisi Dromeas Yachts’ın yeni modeli D28 Center Console Offshore’u denemek üzere tersanenin kurucusu ve sahibi Efe Kuyumcu ile Port Alaçatı Marina’da buluşuyoruz. Sıcak bir haziran gününe rağmen bomboş olan Alaçatı Koyu, ‘fırından’ çıkmış tazecik bu güzel tekneyi rahatlıkla denememiz için bize her türlü koşulu sağlamıştı.
Tekneyle ilgili ilk izlenimimi iki kelimeyle özetlemem gerekirse, bu kesinlikle ‘çok yönlü’ olacaktır. Dromeas Yachts 8,25 metrelik bu modelini Standart, Offshore ve Chaser olmak üzere üç farklı versiyonda üretmiş. Offshore modeli daha çok balık tutkunları düşünülerek donatılmış iken, Chaser ise kıç tarafındaki altı kişilik oturma grubuyla daha çok aile ve arkadaşlarla çıkılan keyif seyirleri için tasarlanmış. Bizim deneyeceğimiz model ise Offshore.
Tekneye binerken ergonomik modellerin vazgeçilmezi olan U şeklindeki oturma grubunun üzerinden geçerek ilk adımımızı atıyoruz. Yüksek bordalar sayesinde bu koltukta otururken ya da yatarken kendinizi güvende hissediyorsunuz. Her yerde bulunan tutamaklar da güvenlik hissini artıran unsurlar. Teknede yerinden çıkabilir tik masa ve güneşlenme yatağı ile güneşten fazla etkilenmemek için sökülebilir tente de seçenekler arasında.
Modelin tasarım açısından en olağanüstü kısmı ise center console önünde bulunan geniş koltuk. Koltuk o kadar konforlu ve güvenli ki 40 knot üstü süratte dahi güvenle oturup içeceğinizi yudumlayabilirsiniz. Ekipteki en torpilli kişinin yeri kesinlikle burası. Asıl sürpriz bu koltuğu yukarıya kaldırdığımızda ortaya çıkıyor. Neredeyse 10-12 metre boyundaki teknelerde görebileceğimiz bir tuvaletle karşılaşıyoruz. 1,84 metre boyunda ve 95 kilogramlık ben bile bir yere çarpmadan içeride rahatlıkla hareket edebiliyorum. Bu donanım da tekneyi aileyle ya da arkadaşla kısa süreli yatılı seyahatlere olanak sağlar hale getiriyor. Teknede bütün gününüzü geçirecekseniz tuvalet, duş ve üst baş değişiminizi burada rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Ayrıca havuzlukta bulunan minik mutfak basit yemeklerin hazırlanmasını mümkün kılıyor.
D28CC’de dümen mahalli ve havuzluğun üstü T-top’la örtülü. Her ne kadar performans düşkünleri böyle ayrıntılardan pek hoşlanmasa da bu, teknede daha fazla vakit geçirmenizi sağlayacak unsurların başında geliyor. Özellikle uzun yol yapacaklar için konforlu bir alan oluşturuyor. Hemen belirtelim, balık sevdalıları için T-top ayaklarında ve arkasında, olta tutucuları, outriggers (olta açıcılar) seçenekleri mevcut.
Dromeas Yachts’ı farklı kılan özelliklerinden biri seri imalat yapan bir tersanenin müşterinin tüm isteklerine olumlu cevap veriyor olması. Bu durum en çok kokpit yerleşiminde ortaya çıkıyor. Balık tutkunları için olta tutucu, livar ve fazladan saklama alanları; önceliği eğlence olanlar için de su kayağı direği, sökülebilir tente, duş ve yüzme platformu gibi seçenekler mevcut.
Hız makinası
Gelelim D28CC’nin performansına... Daha marinada bağlı iken teknenin güvertedeki hareketlerimize çok hızlı tepki verdiğini fark ediyoruz. Bu hassasiyetin sebebi modelin derin V gövdesi. Derin form sayesinde zorlu deniz koşullarında dengeli ve güvenli seyir yapılıyor, manevra kabiliyeti ve denizcilik özellikleri artıyor. Model vakum infüzyon sandviç epoksiglas yöntemiyle üretiliyor. Efe Kuyumcu, konstrüksiyonel gövdede kesinlikle ahşap veya polyester bulunmadığını da belirtiyor. Üretim yöntemi ile sandviç yapının kazandırdığı hafiflik ve sağlamlık sayesinde tekne daha düşük güçteki motorlarla dahi yüksek hızlara ulaşabiliyor. Dromeas Yachts olarak üretim tekniğine büyük önem verdiklerini belirten Efe Kuyumcu, 130°’lere kadar kürleme yapabilen bir fırınlarının bulunduğunu belirtiyor. Türkiye’de çok az tersanede bulunan bu fırın, yakın gelecekte Dromeas’ın karbon fiber üretimi ile daha hızlı ve sağlam teknelerinin yolda olduğunun da işareti.
Denediğimiz teknede 200 beygirlik iki adet kıçtan takma motor bulunuyor. Tekne 3-3,5 saniyede planing’e geçip 4,5-5 saniyede en yüksek sürate ulaşabiliyor. D28CC, o kadar hızlı ve kıvrak ki bir kere oynamaya başladığınızda kendinizi kaybediyorsunuz. “Biraz rüzgâr arkadan gelirken gazlayayım. Şimdi de rüzgâra karşı gidelim, bakalım ne değişecek?” derken bakıyorsunuz hiçbir şey değişmiyor. Rüzgâr ve dalga nereden gelirse gelsin, tekne çok iyi gidiyor. Yarım yolda tam alabanda yaptığımızda tekne 5,5-6 metrelik çap etrafında dönüyor.
Biraz daha somut halde anlatmak için örnek vereyim: Bir adet 300 beygirlik motor ile 40 knot’ı çok rahat geçebiliyorsunuz. “Hem motorun biri arıza yaparsa diğeri yedek olur” hem de “hız yapalım” derseniz, iki adet 200 beygir ile 45 knot’ları görebilirsiniz. Örneğe devam edelim... 300 beygir ile seyir hızımı 35 knot’ta tutarsak 420 litrelik yakıt depomuz ile yaklaşık 220 deniz mili menzilimiz var diyebiliriz. Tekneyi nereye koymayı planlıyorsanız, bir depo ile nereye gidip gelebileceğinizi siz hesaplayın artık. Yanınıza yedek bidon aldığınızda en uzak nereye gidebilirsiniz hesabına hiç girmiyorum bile.
Ve tabii fiyat... D28CC’nin motorsuz standart donanımlı halini 34.750 euro’ya satın alabiliyorsunuz. İstediğiniz aksesuarı tekneye koydurup 300 beygirlik bir motor aldığınızı da düşünürsek yaklaşık 70.000 euro’ya bu hız makinesine sahip olabiliyorsunuz.
Teknik özellikler
Tam boy: 8,25 metre
En: 2,6 metre
Ağırlık: 1.750 kilogram
Yakıt kapasitesi: 420 litre
Su kapasitesi: 85 litre
Sektöre hızlı giriş yapan Dromeas Yachts’ın kurucusu Efe Kuyumcu’nun hedefi dünya çapında motoryat modelleri üretmek.
Dromeas Yachts’ın kurucusu Efe Kuyumcu eski milli yelkencilerden. Ortaokul, lise ve üniversite yılları boyunca laser 4.7, laser radial, laser standart ve finn sınıflarında yarışan Kuyumcu, 2013 yılında sakatlanınca profesyonel spor hayatını bırakmak zorunda kaldı. Ancak denizi hayatından hiç çıkarmadı. Amerika’da Stevens Institute of Technology Üniversitesi’nde gemi mühendisliği okuyan Kuyumcu, bir süre farklı tersanelerde çalıştıktan sonra 2017 yılının başında Dromeas Yachts’ı kurdu. İzmir’in Torbalı ilçesindeki 4.500 metrekarelik tersanesinde üretime başlayan Dromeas Yachts, yaklaşık 35 kişilik bir ekip ile 8 metreden 14 metreye kadar yüksek performanslı motoryatlar inşa ediyor.
Eski milli yelkenci olarak motoryat üretimine yönelmenizin sebebi nedir?
Eski bir olimpik yelkenci olarak en büyük tutkum deniz. Bu nedenle Dromeas’ın marka sloganını “Deniz aşkına!” olarak belirledik. Misyonumuz ise 365 gün her hava koşulunda güvenle denize çıkabilecek performanslı tekneler üretmek! Yoğun hayat ve iş tempomuzda 365 gün deniz üzerinde olmak oldukça ütopik bir dilek ve biz bunun farkındayız. Birçoğumuzun sadece cumartesi ve pazarı var. Çok şanslıysak bir de cuması. O da hava şartları el verirse! İşte tam da bu nedenle sınırlı zamanı olan tekneseverlerin diledikleri zaman deniz üzerinde zaman geçirebileceği, her hava
koşulunda güvenle, keyifle ve süratle yol alabilecek tekneler üretmek için yola çıktım.
Bunda en büyük etkenlerden biri küçükken sahip olduğumuz yelkenli teknemizde ya hava şartlarının uygun olmaması ya da gitmek istediğimiz mesafelerin uzaklığı nedeniyle ailece yeterince zaman geçirememiş olmamızdır. Özetle, neden motoryat sorunuza cevabım; yakaladığımız her fırsatta ve her hava koşulunda kendimizi denize atmak için.
Modellerinizi belirlerken hangi ihtiyaçları göz önüne aldınız?
Açıkçası modeller tahminimin dışında evrildi. İlk hedefimiz aslında 24 feet bir tekne idi, daha küçük başlayacaktık. Derken 28 feet için talep oldu, bu sırada 33 feet ve kabin versiyonu istendi, ardından 38 feet ve 44 feet modelleri için sipariş aldık derken bir anda dört farklı gövdemiz oldu. Şu an bahsettiğim dört farklı gövde boyunda üretimimiz hızla devam ediyor ve yakın zamanda model sayımızı sekize çıkarmayı planlıyoruz. Daha başka projelerimiz de var ama şimdilik onlar bizde kalsın.
Üretmeyi hedeflediğiniz belli bir boy aralığı var mı?
28-44 feet arası modeller amatör denizcilerin tek başına keyifle kullanabileceği ideal tekneler. Bir kaptana ihtiyaç duymadan biraz tecrübe ile dilediğiniz yere gidebilirsiniz. Daha küçük boylarda hem rekabet daha fazla hem de menziliniz çok kısıtlanıyor. Bunu söylerken çizim tahtasında daha küçüğü için hazırlık olduğunu da belirtmeliyim. Yeterli talep gelirse değerlendirmeyi planlıyoruz.
Daha büyük modellerin üretim planlamamıza girmesini ise zaman gösterecek, 50 feet’ler 60 feet’ler neden olmasın? İşin özünde ben kişisel kullanımdan yanayım. Gayet tabii kaptanınız da teknenizi kullanabilir ama bu keyfi niye başkasıyla paylaşmak isteyesiniz ki!..
Piyasadaki rakiplerinizden farkınız ne olacak?
Tasarımdan üretime her konuda sektörün genelinden farklı yaklaşıyoruz. Öncelikle tüm imalatlarımızı tamamen vakum infüzyonla sandviç epoksiglass olarak üretiyoruz. Üretimde polyester, yapısal elemanlarda ahşap kullanmıyoruz. Yeni imalatlarımızın hepsinde de karbon fiber takviyeli yapısal elemanlar ve gerekli parçaları tamamen karbon fiberden üretiyoruz. Bu sayede mümkün olan en sağlam ve en hafif tekneleri ortaya çıkarıyoruz. Bu da daha küçük motorlarla yüksek yakıt tasarrufu sağlamamıza yarıyor.
Rakip modellerin bazıları 2X250 beygirlik motor donanımları ile bizim modellerimizin süratine yetişemezken biz 2X200 beygir ile istediğimiz performansı ve sürati rahatlıkla yakalayabiliyoruz. Bu da uzun vadede yakıt tasarrufundan motor bakımına çok büyük avantaj sağlıyor.
Teknolojik kısmından öte, biz her teknenin, sahibine özel olduğuna inanarak yola çıktık. Evet aksesuar, renk seçenekleri bizde de var ama siz kendi kullanımız için özel bir talepte bulunursanız, biz bu taleplere olumlu dönüyoruz. Bu tarz özelleştirme talepleri birçok seri imalat yapan markada hayata geçirilemiyor. Bizim teknolojimiz bu tekneleri ömürlük kılıyor. Ömürlük bir tekneden ömür boyu mutlu olmanız için dilediğiniz değişiklik mümkünse, biz yapmaya hazırız. Bu tekneler sizin tekneleriniz. Biz sizin hayallerinizi üretiyoruz.
Kısa ve uzun vadede hedefleriniz nedir?
Kısa ve uzun vadede hedefimiz aynı. Amacımız ilk günden beri üretebildiğimiz en iyi tekneleri inşa ederek dünya standartlarında tekneler yaratmak. Her üretimde, her tasarımda her ar-ge çalışmasında çıtayı biraz daha yükseltiyoruz. Bizim için ufukta bir bitiş çizgisi yok. Her gün daha iyisi için çalışıyoruz. Daha iyi performans, daha iyi tasarım, daha iyi yakıt tasarrufu… Uzun ile kısa vade arasındaki tek fark yılda üreteceğimiz tekne sayısı olur. Önümüzdeki yıl hedefimiz 8 metreden 14 metreye en az 30 tekne üretmek.