Dıştan takma temizliği

Teknenizin her parçası gibi elbette dıştan takma motorun da özel bir bakıma ihtiyacı vardır.
Bu yazı Naviga'nın 2016 Aralık sayısında yayınlanmıştır.
YAZI: MURAT YAHYAOĞLU FOTOĞRAFLAR: TUĞÇE YENER
Özellikle de yedekte beklediği için daha az kullanılanların. Bunun için işin uzmanı olmanıza gerek yok. Aşağıda vereceğimiz altı adet ipucunu izlemeniz yeterli.
Diğer tüm makineler gibi ömrünün uzun olması ve sağlıklı çalışması için dıştan takma motorunuzun da zaman zaman bakıma ve temizliğe ihtiyacı vardır. Bildiğiniz gibi motorunuz her denize çıktığınızda rüzgâra, tuzlu suya maruz kaldığından kolaylıkla yıpranacaktır. Dıştan takma motorunuz dışarıdan temiz, parlak ve bakımlı görünebilir ancak görünüşe aldırmamak gerekir. Çünkü mutlaka belirli aralıklarla iç yapısının temizlenmesi ve görünmeyen parçalarının bakımı gereklidir.
Öyle ki, teknenizin bakıma ihtiyacı olmayacağını düşündüğünüz sofistike parçaları dahi temizlik ve bakıma ihtiyaç duyar. En azından her seyirden geldikten sonra tatlı su ile dıştan yıkamanız bile daha bakımlı kalabilmesi için faydalı olacaktır.
Gözünüzü korkutmayalım. Teknenizin motorunu temizlemek için uzman bir tamirci olmanıza gerek yok. Bu yüzden size yardımcı olmak amacıyla amatörlerin dahi rahatlıkla yapabileceği temel bakım ve temizlik için altı adet ipucu veriyoruz:
1
Her seyirden sonra uzun süre kullanacak olun ya da olmayın motorunuzu tatlı suyla temizleyin.
2
Motorunuzu büyüklüğüne göre, ister tatlı su dolu kova içerisinde çalıştırın, ister tavşan kulağı aparatı kullanarak isterseniz su girişine hortumla doğrudan çalıştırarak su çıkışından su atıp atmadığını kontrol edin. Eğer çıkıştan yeterince su gelmiyorsa kısa bir tel parçasını su çıkışından içeri sokun ve deliği tıkayan bir şey olup olmadığını kontrol edin.
3
Düşük güçlü bir motor ise motorunuzu yıkama işlemini tamamladıktan sonra yakıt tankı bağlantısını çıkarın. Üzerinde kendi haznesi olanlar için de yakıt akış anahtarını kapatın. Ardından motoru bir kez daha çalıştırın ve kendiliğinden durmasını bekleyin. Böylece karbüratörün içindeki tüm yakıtı temizlemiş olursunuz.
4
Motorun muhafaza kapağını açın ve gerek yakıt gerekse su kaçakları olup olmadığını biraz da paranoyakça(!) kontrol edin. Eğer bir kaçak görürseniz kendi mekanik yeterliliğinize göre, kaçağı engelleyin ya da konu ile ilgili bir ustaya başvurun. Sizi olmadık bir yerde yarı yolda bırakmasını beklemeyin.
5
Eğer motorunuz sağlıklı bir şekilde çalışıyor ve hiçbir kaçak yoksa, korozyona meyilli ve hareketli parçaları WD-40 türevi bir pas önleyici ile yağlayın. Böylece gelecekte çıkabilecek aksaklıkları da önlemiş olursunuz.
6
Motorunuzu kısa süre içerisinde kullanmayacaksanız nem, güneş gibi dış etkilerden koruma amaçlı plastik bir örtü altında muhafaza edin. Özellikle güneşin yıpratıcı etkisini hafife almayın.