Denizcilikte semboller


Bizim denizlerimizde mevcut olan ve zaman zaman karşımıza çıkan sembolleri hatırlayalım.

İster kağıt, ister dijital olsun haritalara bakarak seyir yapar, gideceğimiz koyları planlar, derinlikleri, kayaları inceleriz. Bu haritalardaki bazı sembolleri biliyor, bazılarını da aşağı yukarı tahmin etmeye çalışırız. Ancak kimi semboller sık görülmediğinden hatırlaması daha zor olur. Arada sırada karşımıza çıkan sembollerden bizim denizlerimizde mevcut olanları birlikte hatırlayalım.

YAZI VE FOTOĞRAFLAR: MURAT YAHYAOĞLU (KAYRA YELKEN)

 

Bazı semboller ülkeye göre farklılık gösterebiliyor. Hatta zamanla aynı ülke haritalarında bile farklılıklar olabiliyor.Biz sizlere ülkemizde haritaların yayınlanmasından sorumlu olan Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi’nin sembolleri üzerinden bilgi vereceğiz.

Derinlik eğrilerine ve sualtı-su üzeri kaya simgelerine ya da cami, kilise, yerleşim merkezleri gibi simgelere de hiç girmeyeceğiz. O kısımları zaten bildiğinizden eminiz.

Gemilerin hareket yönleri varsa isimleri ve rapor noktaları: Geçiş sırasında telsizle bilgi verme zorunluluğu olan yerleri belirtir. Örneğin; İstanbul ve Çanakkale boğaz geçişleri.

Yine başınızı Deniz Kuvvetleri ile belaya sokmadan seyir yapmak ve bir atış tatbikatının ortasında kalmamanız açısından önemli bir sembol var. Alev sembolü iki şekilde kullanılıyor. Aman birbirine karıştırmayın.

Örneğin; radar gözetleme sistemleri simgeleri temel denizcilik eğitimlerde işlenmeyen konulardandır. Temel olarak radar sinyali yayan noktalara konulan işaret şu şekildedir: Amacı görüşün kısıtlı olduğu zamanlarda gemilere, teknelere mümkün olduğu kadar yol göstermek navigasyonel referans noktası sağlamaktır.

Simgenin yanında genelde Ra, Ramark ya da Racon yazar. Burada aktif bir cihaz olduğunu gösterir. Teknenizin radar sinyalini alan cihaz, size yanıt gönderir ya da sürekli olarak yayın yaparak radar ekranınızda düz bir çizgi gibi görünen bir sinyal yayınlarlar.

 

Radar sinyali (beacon) yüzen bir şamandıranın üzerindeyse bu şekilde gösterilir.

 

 

Pasif radar reflektörü: Trafiğin yoğun ve görüşün kısıtlı olduğu yerlerde radarda yol gösterici şamandıraların maksimum görünürlük sağlar. Bu işareti bir kardinal ya da fenerin üzerinde görürsünüz, İstanbul Boğazı, Marmara girişi gibi.

 

Şamandıra ya da kara istasyonunda gemilerdeki gibi bir AIS cihazı konumlandırılmıştır. Trafiğin yoğun ve görüşün kısıtlı olduğu AIS alıcısı olan gemilere yol gösterme amaçlı şamandıraların maksimum görünürlüklerini sağlar.

 

Boğaz geçişlerinde ihtiyaç duyulan kılavuz kaptanların gemilere biniş noktalarını gösterir. Yanlarında bazen açıklamalar da olabilir.

Ve bir de sarı renkli üzerinde yine sarı renkli X işaretiyle özel amaçlı şamandıralar var.

Özel amaçlı işaret şamandırası. Genelde kablo ve boru hatlarının kıyıya yaklaştığı yerler ile tonoz sistemi olan resmi nitelikli iskelelerin yakınında bulunur. Bu şamandıraların yakın bölgesine demir atmamalıyız. Zira kablo, boru ya da tonoz hattına çıpanın takılması işten bile değildir.  Genel olarak siz siz olun, bu şamandıraların olduğu yerden uzak durun.

www.kayrayelken.com