Bırak kararı rüzgâr versin


Metin Alkan ve hayat arkadaşı Canan Durmaz, 17 Mayıs’ta katamaranları ile Kaş Marina’dan palamarları çözdüler.

  Yazı: Ayşegül Bakış  

Eskinin yüksek mimarı şimdinin kaptanı Metin Alkan ve hayat arkadaşı Canan Durmaz, 17 Mayıs’ta katamaranları ile Kaş Marina’dan palamarları çözdüler. Hayalleri dünya turu yapmak olsa da ‘uzak yol’ adını koydukları bu macerada temkinli adımlarla ilerleyip devamına rüzgârın nereden eseceğine göre karar vermeyi tercih ediyorlar.     

Metin Alkan, 1980 İTÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi’ni bitirdikten sonra 42 yıllık iş ve meslek hayatının sonrasında aktif yürüttüğü şirketlerden birini kapatmış ve diğerini de varislerine devrederek işten kendini uzaklaştırmış. 

Hayat arkadaşı Canan Durmaz da 35 yıllık bağımsız denetçi ve mali müşavirlik meslek hayatındaki mevcut işlerini uzaktan tekneden yürütebilecek hale getirdikten sonra kara ile bağlarını çözmüş. 

Serene 2020 mürettebatı, çıktıkları yolculuğa dünya seyahatinden ziyade uzak yolculuk demeyi tercih ediyor şu an. Umarız her etap bir sonrakinin önünü açar ve bir çift gövdeli Türk teknesi daha yedi denizleri dolaşır diyelim ve sözü Metin Alkan’a bırakalım.

 

Serene 2020 ilk tekneniz mi? 

Bu ikinci teknemiz. İlk teknemiz 40 feet bir katamarandı, 2016 yılının başında satın aldık. Öncesinde tekne kiralayarak deniz yaşamını deneyimledik. Bu katamaran ile Ege ve Akdeniz kıyılarını keşfimiz dört yıl sürdü. 2020 yılının başında ilk teknemiz Enjoy ile yollarımız ayrıldı.

Yeni teknemiz Serene 2020’nin siparişini 2018 sonunda verdik. Planımız teknemizi La Rochelle’den teslim alıp bütün Akdeniz çanağını gezerek, kendimiz getirmekti. Pandemi nedeni ile Fransa’ya giriş çıkış kapalı olduğundan gidemedik, teknemiz beş ay gecikmeli olarak 2020 Ekim ayı ortasında gemi güvertesinde Fethiye’ye geldi. Böylece beş ay gecikmeli de olsa yeni teknemiz Serene 2020’ye ve denizlere tekrar kavuşmuş olmak bizleri mutlu etti. 

Erice’nin dar sokaklarında Kartaca dönemini yaşadık 

 

Katamaran seçmenizin sebepleri nelerdi? Çift gövdelinin nasıl avantajları var?

Şimdiki teknemiz Fountaine Pajot Elba 45. Daha önceki teknemiz de katamaran olduğundan, tek gövde hiç düşünmedik. Bir iki markanın dışına çıkmadık. Teknemizin dış tasarım silüetini çok beğendiğimizden, denizci gövde yapısı bize güven verdi ve Elba 45’te karar kıldık. 

Tekne seçimine hangi açıdan baktığınız önemli. Dolayısı ile bir kısım denizci tek gövdeli teknede, bir kısım denizci de katamaranda karar kılıyor. 

Soluganlı bir denizde teknelerin toplu halde bulunduğu bir koyda direklere bakarsanız en az sallananların katamaran olduğu hemen gözünüze çarpar. Bir diğer fark da kullanım alanı genişliğidir. Eğer teknede uzun süre yaşayacaksanız katamaranlar geniş alanları ile büyük bir yaşam konforu sağlıyor. Ayrıca mekanik olarak da iki motorumuzun olması bir güvence. Eğer dezavantajını da sormak isterseniz, o da keseye, zülfiyare dokunuyor olmasıdır.

 

Bundan önce de uzun seyirler yaptınız mı? Teknede uzun süreli kaldınız mı? 

Bu yılki uzak yol seyahatimize çıkmadan önce birtakım uzun yol seyirlerimiz oldu, 2017 yılında DADD Ege Rallisi’ne katıldık. 2018 yılında yedi tekne Korint Kanalı’ndan geçerek, İyon Denizi’nde Korfu’ya kadar gittik. Dönüşte Mora Yarımadası’nın güneyinden üç burunları geçerek, Orta Akdeniz seyrimizi gerçekleştirdik. 2019 yılında Hisarönü’nden başlayan, Kıbrıs Karpaz Gate Marina’ya kadar devam eden DADD Doğu Akdeniz Rallisi’ne katıldık. 2021 yılında yeni teknemiz Serene 2020 ile Kıbrıs’ın Fethi’nin 450. Yılı kutlamaları için düzenlenen ralliye katıldık. Finike’den başlayan ve 170 millik ilk uzun ve gece seyrimizi deneyimleyerek Girne’ye ulaştık.

COVID-19 döneminde zaman zaman gönüllü, zaman zaman kısıtlamalar dolayısı ile İstanbul’u özleyerek de olsa teknede uzun süre kaldık. 

 

Dünya turuna çıkma kararını nasıl aldınız? 

Aslında dünyayı gezip tanımaya yeni coğrafyaları keşfetmeye ikimiz de aşinayız. Türkiye Gezginler Kulübü üyesiyiz. Rahmetli gezgin Profesör Orhan Kural başkanımız ile birçok sıra dışı coğrafyaya seyahatlerim oldu. Denizlere açılmadan önce, gezgin kültürümüz çerçevesinde Patagonya, Cape Horn’dan Alaska’ya, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları’ndan, Bering Boğazı’na, Sibirya steplerinden Moğolistan bozkırlarına, Mısır uygarlığından, Serengeti ve Güney Afrika doğal parklarına kadar toplam 155 ülkeyi gezip görme, tanıma fırsatım oldu.

Şimdi de denizden dünyayı neden keşfetmeyelim diye düşündük. 

Şu an gerçekleştirmekte olduğumuz uzak yol denizciliği ruh ve beden sağlığı yerindeyken yapılabiliyor. Kısacası sağlığımız yerindeyken, iş bizi bırakmadan, tez elden biz işi bırakıp yeni coğrafyaları keşfe koyulduk.

Seyahatimizin başladığı 17 Mayıs’tan bugüne değin zaman zaman bu uçsuz bucaksız deryada kendimizi yalnız hissedip, aile bireylerimizi, evimizi ve dostlarımızı özlesek de İspanya’da kışlayacağımız marinamıza girinceye kadar dişimizi sıkacağız. Kısmetse kasım başında hasretlerimiz bitecek, ülkemize dönüp özlem gidereceğiz.

Dünya turu henüz hayalimiz. Gezimizi etap etap planladık. İlk etabı Güney Portekiz’de Lagos kasabasında bitireceğiz. Kısmetse sonrasında 2023 Atlas Okyanusu geçişi etabı başlayacak. Lagos’a vardığımızda Canan ile oturup okyanus geçişini planlayıp, karara varacağız. Her etap sürecindeki deneyimlerimiz, bir sonraki etap için bize referans olacaktır.

Meganisi Adası'nda gençlerin baskınına uğradık; bir ara saydım teknede 14 kişiydik 

 

 

Seyahat öncesinde kendinizi, teknenizi nasıl hazırladınız? Sizin gibi katamaranla dünya turu yapanlarla iletişim kurdunuz mu, tavsiyeler aldınız mı? 

COVID-19 sürecinde teknede ve evlerde kapalı kaldığımız dönemde, dünya turu yapmış kişilerin tecrübelerini paylaştıkları Zoom toplantılarını izledik. Bu bize uzun yol seyri için eğitim ve ilham kaynağı oldu. 

Bu yıl nisan ayında teknemizi karaya aldık, motorlarla ilgili bütün bakımlarını, zehirli boyasını yaptırdık. Teknemize 5 kWh bir jeneratör koyduk. Güneş panelleri Fransa’dan 400 watt gelmişti, söküp 1200 watt güneş paneli ile değiştirdik. 

Uzun yol güvenlik cihazları satın aldık. Can yeleklerimizin bakımını yaptırdık, okyanus tipi can salı aldık. 

Tekneye düşük rüzgârlarda koşturması için 80 metrekare büyük cenova screecher (cenovadan daha büyük ve derin, orsa yakasında anti-torsion halatı çevresinde furling ile sarılarak toplanan ön yelken) yaptırdık. Her iki motor dairesine otomotik yangın söndürme tesisatı ekledik ve mevcut yangın tüplerinin tümünü yeniledik. Tekne onarım ve bakımı için gerekli alet edavatı tamamladık. Gece kıçtankara yapabilmek için aydınlatma projektörü taktırdık. Su yapıcı teknenin üzerinde geldi. Sıcak iklimde güneşten korunmak için salon camlarını fılm kaplattık. Camların dışına ve havuzluğa gölgelik (fayfır) yaptırdık.

Fethiye Körfezi’nde katamaranı olan İngiliz denizci rahmetli John ile fırtına seyrine çıktık. 55 knot havada katamaranın vereceği tepkiyi ilk kez deneyimledik. 

 

Çift gövdeli ve tek gövdelinin hazırlık sürecinde farklılıklar oluyor mu?

Çift veya tek gövdeli teknelerde hazırlık sürecinde bir farklılık olduğunu düşünmüyorum, ayrıca tekne yaşayan bir organizma. O yüzden hazırlıkların biteceğine de inanmıyorum, tekne hazırlamanın bir sonu yok, kervan yolda düzülür, Lagos’a varıncaya kadar ne eksiklik hissedersek, onları da tamamlayacağız. Mesela elektronikte hızlı gelişmelerden dolayı ihtiyacımız olan uydu telefonumuzu henüz satın almadık. 

 

Teknik konular dışında sigorta, vize gibi işlemlerle ilgili nasıl bir hazırlık süreciniz oldu? 

Avrupa Birliği’nde altı ayda 90 gün süre sınırını aşmamak için Gemi Adamı Cüzdanı ile seyahat ediyoruz, ayrıca pasaportumuzda beş yıllık vizemiz var. Henüz pasaportumuzdaki süre devreye girmedi. Kişisel seyahat sağlık sigortalarımız vardı, ilave bir şey yaptırmadık. Tekne sigortamızın yenileme zamanında Akdeniz çanağını kapsayan sigortamıza Atlas Okyanusu’nu da ilave ettirdik. Seyahat sürecimizde Yunanistan’ın sigorta limitlerini artırması üzerine ek zeyil ile yeni limitleri ilave ettik. Bu, Yunanistan’da liman polisinin sürekli kontrol ettiği belgelerden biri. 

 

Dünya turunun önemli bir kısmının teknik arızalarla uğraşmak ve onların altından kalkmak olduğunu birçok denizci ifade ediyor. Siz bu tip aksiliklerle başa çıkmak üzere kendinizi hazır hissediyor musunuz? Teknik konularla aranız nasıldır?

Fırsat buldukça denizcilik ve tekne bakımları ile ilgili DADD’ın düzenlemiş olduğu eğitimlere katıldık. Teknede seyahatimiz süresince karşımıza çıkabilecek bütün arızalar ile baş etme iddiamız yok. Özellikle elektronik arızalardan ürküyoruz. Mesleğim 

gereği teknik bir adam olduğumdan konstrüktif arızalar ile daha iyi baş edebileceğime inanıyorum. Bu biraz da şans, kader, kısmet meselesi. Neyin nerede karşımıza çıkacağını bilemeyiz. Ama katamaran olarak seyir ile ilgili üç adet opsiyonumuz var, motorlardan birisi arızalanırsa diğeri, her ikisi de arızalanırsa yelkenlerimiz var. Ayrıca denizcilik mil yaptıkça edinilen bir deneyim ve donanım. Karada otururken marinada bekleyerek deneyim kazanamazsınız.

Ragusa, İbla’da Orta Çağ yaşamına tanıklık ettik 

 

Seyahat sırasında aylık ne kadar harcama yapacağınızı öngörüyorsunuz?

Atalarımız ne demiş? Ayağını yorganına göre uzat. Ne kadar paran varsa o kadar harcayabilirsin. Denizde tekne ile seyahat masrafları bir takım parametrelere bağlı. 

A- Teknede yeme içme

B- Dışarıda yeme içme

C- Marinalara girme

D- Alargada demirde kalma

E- Motor ya da yelken seyri yapma

F- Teknenin yaşı ve yorgunluğu

Bu parametrelerle ilintili olarak seyahat masrafınız aylık 2.000 euro da olabilir, 3.000 euro da olabilir. Miktar yaşam tarzı ve seyir tercihlerinize bağlı.

 

Seyahatiniz hızlı mı, yavaş mı olacak? Hangi tarih aralığında hangi etapları tamamlamayı düşünüyorsunuz? 

Kaş Marina’dan 17 Mayıs 2022 tarihinde ayrıldık. Ege Adaları’nı daha önce iki kez gezdiğimiz için, bu yılki seyahatimizde adaları hızlı geçtik. Korint Kanalı geçişi kapalı olduğundan Mora Yarımadası’nın güneyinden İyon Denizi Korfu’ya kadar tırmanıp, Yunanistan’a veda ettik.

Çizmenin topuğunda Leuca’dan İtalya’ya giriş yaptık. (Giriş işlemlerimizi çok nazik bir şekilde tamamladılar.) İtalya ana karasının güneyini (topuktan buruna) boydan boya geçerek, Taormina’ya varışımız ile Sicilya seyahatimiz başladı. Sicilya’nın doğusunu ve güneybatısındaki görülecek yerleri detaylı bir şekilde yavaş yavaş keşfettik. Eagadi Adaları’nı gezdikten sonra San Vito La Capo’ya vardık. Havanın müsait olduğu bir günde 170 millik gece gündüz seyirimizi 30 saatlik zaman diliminde tamamladık. Bu satırları yazdığım 20 Ağustos’ta Güney Sardinya’dayız. Eylül ilk haftası Korsika’ya geçmeyi planlıyoruz. Korsika’nın batı kıyısından kuzeyine tırmanarak Güney Fransa’ya geçeceğiz. Ekim’de Güney Fransa’yı dolaşıp, kasım başında kışlamak üzere Barselona veya Valencia’da marinaya girmek arzusundayız.

Seneye mayıs başında marinadan ayrılıp batıya yolculuğumuz devam edecek. Avrupa ana karasındaki son yolculuğumuz Güney Portekiz’deki Lagos kasabası olacak. 

 

Seyahatin belli etaplarında size eşlik edecek arkadaşlarınız olacak mı?

Oldu ve de olacak tabii ki. Tuba ve Öncü Göçebe çifti 20 gün bizimle seyahat ettiler. Sonra Güney İtalya’da La Castalle’da yeni teknelerini almak üzere bizden ayrıldılar, kendilerini Slovenya’ya uğurladık.

Önümüzdeki günlerde de yine zaman zaman dostlarımızla birlikte olacağız. İnsan sosyal yaratık, dostlarsız olmuyor. Ayrıca denizlerde diğer tekneler ile çok güzel yol arkadaşlıkları kuruluyor. Bugüne kadarki seyrimizin farklı farklı kısımlarında, Denizkızım, Melody II, Özi ve Avare tekneleri ile yol arkadaşlıklarımız oldu. Bunun dışında yolda tesadüfen karşılaştığımız birlikte güzel zaman geçirdiğimiz yeni denizci dostlarımız da oluyor. En son İstanbul teknesi ile Cagliari’de yolumuz kesişti.

 

Şu ana kadar seyahatiniz nasıl geçti? Beklenmedik durumlarla karşılaştınız mı?

Şükür, şu ana kadar Poseidon bize sürpriz yapmadı. Yaşadıklarımız her an, her denizcinin karşılaşacağı türdendi. Marinaya bağlanma manevraları sırasında sancak makine pervanemize iki kez el incesi halatı dolandı, şanslıydık, önemli bir hasar olmadan bu sorundan kurtulduk. 

 

Seyahatiniz ile ilgili deneyimlerinizden faydalanmak isteyen denizcilerle paylaşım yapacak mısınız? Seyahatteki deneyimlerinizi yazmayı düşünüyor musunuz?

Biz denizcilerin çok güzel ve denize özgü bir kültürü var. Denizde paylaşmayı ve yardımı seviyoruz. Zaten bilgi ve sevgi paylaştıkça çoğalır. İsteyen denizci dostlarımızla doğru bildiğimiz her şeyi her an seve seve paylaşmaya hazırız.

Şimdilik seyahatimizi kitap haline getirme gibi bir iddiamız yok. Sağlık ve zaman ne getirir ne götürür bilinmez. Akdeniz çanağı için doküman ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. İsteyen her denizci sosyal platformlardan ve yazılı kaynaklardan bir sürü bilgi ve dokümana ulaşabiliyor. Bugüne kadar uğradığımız yerleri tarihleri ile birlikte not ediyoruz. Bir gün yazmak için ilham gelirse sıra dışı yerleri ve rotaları denizci dostlarımızla paylaşmak isterim.

Siracusa’da TC Sicilya Fahri Konsolosu Dominico Romeo ile bayrak değişimi yapıldı