Bir depo yakıtla 8 bin 200 mil


Ayvalık’ta üretilen Nordhavn 8.200 deniz mili menzile ulaşabiliyor. Bu da Akdeniz’i bir baştan bir başa gidip gelebilmesi demek…

  

  

150 feet’e kadar güçlü trawler’lar üreten Nordhavn, okyanusları aşarak dünya seyahati yapabilen en hızlı motorlu tekne unvanını 172 gün ile elinde bulunduruyor. Firma, denizciliğini ispatlamış Nordhavn Trawler serisinin Trawler 40 (N40) modelini emekliye ayırırken, yeni N41 modeliyle çıtayı daha yükseğe koydu. İşin bizim için güzel yanı, kendini ispatlamış böyle büyük bir markanın 40-60 feet arası yeni modellerinin Ayvalık’ta Telgeren&Partners tesislerinde üretiliyor olması. (Bknz. Naviga Temmuz 2020 syf. 26) Yani bu ünlü markanın ürünlerinde bundan sonra gururla ‘Made in Turkey’ yazacak… N41 okyanus geçen bir tekneden beklenildiği gibi CE sertifikasyonunda A kategorisinde, tamamen su geçirmez kapılarla (kaportalar) donatılmış. Güvertesine adım attığımız anda da kullanışlı iç tasarımı ve kaliteli malzeme seçimi hemen göze çarpıyor.

Havuzluk, depolama alanları ve makine dairesi 

Havuzluğa sancak taraftaki kapıdan giriyoruz. Burası istenirse portatif masa ve sandalye ile yemek alanına dönüştürülebiliyor. Havuzluğun tabanından bir kapakla girilen aküler, invertör gibi elektrik ekipmanın bulunduğu bir bölüm var. Havuzluktan salona, istenirse iki parça olarak açılabilen bir kapıdan giriyoruz, yine salonun tabanından inilebilen bir depolama alanı var. Burda derin dondurucu, yıkama ve kurutma yapan bir çamaşır makinası bulunuyor. Salonun altındaki diğer bölüme ise makine dairesi konumlandırılmış. Buranın, neredeyse ayakta durulabilecek kadar yüksek tavanlı olması gözümüze çarpan özelliklerden biri… Bu bölümde iki adet Betamarine 85 HP dizel makine ile 9 kW’lık Onan jeneratör var. Teknenin günlük tank ve yakıt temizleme (fuel polishing) sistemine sahip olması da önemli bir özellik. Bütün bölümler su geçirmez özelliğe ve ayrı yangın söndürme sistemlerine sahip. Üst güverteye havuzluğun iskele tarafındaki merdivenle heçten çıkılıyor. Bu kısımda 12 feet’e (3,5 metre) kadar konsollu bir bot konulabilecek alan, matafora ve elekrikli vinç bulunuyor. Üst güvertenin ön tarafına iki adet Solbian güneş paneli yerleştirilmiş

Salon ve kamaralar

Salonda sancakta önünde masası olan L ve iskelede düz olmak üzere karşılıklı oturma grubu var. Sancak oturma grubuyla kokpiti ayıran bölüme Vitrifrigo dw250 dipfrizli buzdolabı yerleştirilmiş. Oturma grubuna bakan kısımda ise sabit bir LED TV konumlandırılmış. Oturma grubunun altındaki çekmeceler İyi bir saklama alanı sağlıyor. Salonun zemininde lamine tik ve abanoz kullanılmış. Salonu çevreleyen panoramik camlar aydınlık bir iç mekan sunuyor. İskele tarafında L şeklinde mutfakta indüksiyon üçlü ocak, geniş Franke marka evye ve tezgah altına da mikrodalga özellikli kombi Gaggenau fırın yerleştirilmiş. Tezgah üzerindeki dolaplar ve çekmeceler yeterli saklama alanına sahip. Salonda 13000 btu ve kabinler için 10000 btu özellikli Webasto klima sıcak bir günde kısa sürede salonu ve kamaraları serinletiyor. Bluetooth özellikli Fusion ses sistemi ana kamaradan da kumanda edilebiliyor. Elektrik panel mutfak tezgahının altına, salonun oturma grubuna bakan tarafına yerleştirilmiş. Dört basamakta inilen geniş bir baş kamara, koridorun sancak tarafında iki adet tek yataklı bir misafir kamarası ve iskele tarafta duş-tuvalet yerleşimiyle sunuluyor. Kamaralar ferah ve kullanım alanları en iyi şekilde tasarlanmış.

  

Kokpit ve seyir

Göz alıcı bir kokpit tasarımı olan N41’de Garmin elektronikler kullanılmış, makine dairesi kamerayla kokpit ekranından izlenebiliyor. ABT Trac hidrolik yalpa dengeleyiciler, kolay kolay dalgalardan etkilenmeyen bu deplasmanlı tekneyi yan dalgalarda hemen dengeliyor. ‘Side power’ baş manevra pervanesi yanaşmalarda yeterli gücü sağlıyor. Kaptan koltuğu iki kişinin oturabileceği kadar geniş ve rahat, istenirse katlanır kol destekleri var. Kokpiti havalandırmak ya da güverteye çıkmak isterseniz, kokpitin sancağından güverteye açılan bir kapı bulunuyor.

Seyirde

Deneme seyrimizi sakin havada yaptık. 1500 devirde çift makine ve jeneratör devredeyken kokpitteki ses düzeyini 75db olarak ölçtük. Bu ses kamaralarda 65 desibele kadar düştü. Hızımızı çift makine ile 2300 devirde 7,6 knot, 2000 devirde 7 knot, 1800 devirde 6,4 knot, 1500 devirde 5,5 knot olarak ölçtük. Maksimum hızımız ise (çift makine) 2800 devirde 8,7 knot oldu. Tek makine 2800 devirde 7 knot, 2300 devirde 6 knot, 2000 devirde 5,5 knot, 1800 devirde 5 knot, 1500 devirde 4 knot olarak ölçtük. Bu açık deniz güzelinin en iddialı olduğu konu ise 3.400 litrelik yakıt kapasitesiyle Vripack’in analizine göre 6 knot hızla (1600 devirde saatte 2,5 litre yakıt) 8.200 deniz mili menzili yapabilmesi, bu 40 feet motorlu bir teknede sıra dışı bir mesafe olarak göze çarpıyor. Bir depo yakıtla Akdeniz’i iki defa boydan boya kat edebileceğiniz anlamına da geliyor. N41, Nordhavn geleneğinin ve bilgisinin yeni gövde tasarımı ve modern iç tasarımla buluşmasıyla, hem denizcilik hem de konfor olarak fark yaratan bir uzun menzilli trawler olarak karşımıza çıkıyor. Üretim tesisleriyle (6.500 metrekare kapalı alan), modern ve üst seviye üretim teknikleri ile dünyaca ünlü Nordhavn gibi bir markayı Türkiye’de üreten ve tasarımında katkısı olan bir Türk şirketi olan Telgeren&Partners’ı tanımaktan ve ziyaret etmekten bir denizci olarak gurur duyduğumu da belirtmek isterim.

Nordhavn 41’in teknik özellikleri

Tam boy: 12,60 metre

En: 4,24 metre

Ağırlık: 19,5 ton

Su kapasitesi: 1.136 litre

Yakıt kapasitesi: 3.407 litre

N41’in Telgeren&Partners ve üretim süreci

Nordhavn 41’in üretimi Balıkesir, Ayvalık'ta 30.000 metrekare açık ve 6.500 metrekare kapalı alana sahip olan tesiste; kompozit, ahşap, mobilya, boya, elektrik, mekanik, döşeme ve paslanmaz çelik atölyeleri ile aynı çatı altında gerçekleştiriliyor. Sekiz beyaz yakalı ve 45 mavi yakalı personel imalat sürecinde görev alıyor. Tasarım ve mühendislik ofisi, aynı zamanda şirket ortağı olan yüksek mimar Mine Aktuna yönetiminde iki mimar ve üç gemi mühendisinden oluşuyor. N41 ve yakında imalatı başlayacak N51 projesinin tüm iç-dış tasarım ile mühendislik çizim ile hesaplamaları Telgeren&Partners tarafından yapıldı. Nordhavn modelleri için bant montaj sistemini uygulanıyor. İmalatı süren 12 adet teknenin tüm malzemeleri dünya kalitesinde yerli üretim. Altılı gruplar halinde tüm teknelerin imalatını aynı seviyede yürüyor. İnşası süren N41 ve yeni başlanacak N51 model teknelerin tüm iç tasarım ve teknik donanım modellemeleri yapılıyor, üretim sırasında çıkabilecek sorunlar böylece önceden tespit edilebiliyor. Bu da imalat hızını artırıp kaliteyi sürdürülebilir hale getiriyor.